cloudy cloudy

Author Topic: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro  (Read 249259 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline KeithW

  • Posts: 696
  • 10.37R build 36
  • Angels Camp, California, USA
    • kewinter1218
    • Angels Camp, CA, USA Weather
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #645 on: February 04, 2008, 04:31:47 PM »
I thought those clock receivers usually have a ferrite antenna, but if it is using that little bit of wire to pick up a 60 khz/5,000 meter signal then I'm not surprised it doesn't work very well.

There could have been another sort of antenna that I just didn't see.  I wasn't looking for
anything other than where the internal antenna was located and making the modification
for the external antenna.  If I ever open the unit again, I'll try to remember to look for other
types of antennas.

-Keith
-Keith


Offline edhall

  • Posts: 530
  • Fulton, MO
    • Ed's Weather
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #646 on: February 07, 2008, 11:41:32 PM »
I removed the internal antenna and the reception has greatly improved.  I had previously attached an external antenna

ED

Offline KeithW

  • Posts: 696
  • 10.37R build 36
  • Angels Camp, California, USA
    • kewinter1218
    • Angels Camp, CA, USA Weather
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #647 on: February 08, 2008, 12:42:59 AM »
I removed the internal antenna and the reception has greatly improved.  I had previously attached an external antenna

ED

That's interesting.  I'm not an RF engineer, so I don't know what the addition of a
second antenna to the unit would do, but it apparently caused it to not get the
signals reliably.

-Keith
-Keith


Offline ouftidju17

  • Posts: 4
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #648 on: August 01, 2008, 10:05:46 PM »
Hi,

I am completely new in this forum and in the personal weather station world !

I have purchased a Cresta WXR815LM weather station, which is exactly the same as TE923 models. Everything works fine excepted when I connect my USB cable in order to transfer data to the PC. Minutes after minutes, I loose each of my external sensors and I need to reset the station to recover them.

Has anybody already faced (and hopefully solved) the same problem ?

Thank in advance.

DV

Offline Weather Display

  • Posts: 87,025
  • Davis VP2
  • New Zealand
    • Weather Display
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #649 on: August 02, 2008, 12:12:38 AM »
somone has posted a solution to your other posting about this:
http://www.weather-watch.com/smf/index.php/topic,33433.0/topicseen.html

Offline GrantK

  • Posts: 215
  • Davis VP2+ with 24 Hr SPFARS
  • Bay of Islands, New Zealand
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #650 on: August 04, 2008, 01:44:32 AM »
Gidday Everybody, this is my first post on Weather-Watch.Com.

Another Kiwi here  :)

I have joined this forum on GBPeter's recommendation, and also because I have ordered a Honeywell TE923W weather station.  I know they are not as good as a Davis, but nevertheless are a big step up from the standalone LaCrosse and OS equipment I am using currently.

My LaCrosse Rain Gauge has just died after only 2 years in service and I have to say I am disappointed.  Water got in to the battery compartment, and even though I have cleaned the board thoroughly with IsoPropyl Alcohol, the operating range is only a few feet even with fresh batteries.

Rather than just buy another standalone Rain Gauge, I have decided to spend a bit more and get something with PC Connectivity, so I can use WD after being suitably impressed with GBPeter's setup.  I didn't want to spend the NZ$1k+ that a Davis station costs, so have decided to go for the iROX / Honeywell after seeing Windy's comments earlier in this thread.

I have a couple of questions:

- Earlier in this thread, there were all sorts of issues regarding unreliable connectivity from the host PC via USB to the weather station.  Things like the driver program and even WD itself needing to be restarted every day or else flat-lining occurred.

- Have these issues been pretty much resolved now?

- Secondly, I am aware that the FTP part of WD hangs every few days in GBP's setup.  To the point where he has installed a scheduler task under Vista to reboot his PC every 24 hours.

- Is the FTP function of WD reliable in other people's experience?

Assuming positive answers to both of these, I am looking forward to becoming a WD customer  8)

Cheers,

Grant.
« Last Edit: August 04, 2008, 01:47:07 AM by GrantK »

Offline Weather Display

  • Posts: 87,025
  • Davis VP2
  • New Zealand
    • Weather Display
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #651 on: August 04, 2008, 02:29:27 AM »
for the hardware signal strength issue, some people have extended the aerial and that has helped
(WD is OK re earlier threads, now)
for the FTP, I do not have any problems myself
it will depend on though your internet connection (the faster and more reliable the better), ftp server used (free ones will cause trouble)

Offline GrantK

  • Posts: 215
  • Davis VP2+ with 24 Hr SPFARS
  • Bay of Islands, New Zealand
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #652 on: August 04, 2008, 02:44:50 AM »
for the hardware signal strength issue, some people have extended the aerial and that has helped
No worries on that score.  The instructions on extending the aerial looked simple enough.

(WD is OK re earlier threads, now)
OK, great to hear, thanks Windy.  :D

for the FTP, I do not have any problems myself
it will depend on though your internet connection (the faster and more reliable the better), ftp server used (free ones will cause trouble)
I have a wireless connection, and although it's not that fast, it is extremely reliable.  The FTP server is provided by my ISP and I haven't had any problems with it before.

On the strength of your replies, I will download the WD Trial Version as soon as my hardware arrives.

Thanks again.

Offline ouftidju17

  • Posts: 4
Re: Mebus TE923 / Honeywell TE923W / Irox USB pro
« Reply #653 on: August 04, 2008, 08:47:22 AM »
somone has posted a solution to your other posting about this:
http://www.weather-watch.com/smf/index.php/topic,33433.0/topicseen.html

Thanks a lot.

Indeed, it looks like it is a matter of distance between central unit and probes.
Bringing them closer removes the problem. Perhaps I was at the limit of sensitivity and activating the USB connection made the link broke (interferences, lower electrical resources, ... ?).

Thus for all those people who face the same problem, just try to reduce the distance between sensors and central unit and it should work.

Thanks for your help !