cloudy cloudy

Author Topic: WXSIM in New Zealand?  (Read 7769 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Foggy

  • Posts: 285
  • Foggy Hamilton, NZ
    • Hamilton NZ Weather
WXSIM in New Zealand?
« on: November 08, 2005, 05:24:19 AM »
Looks like a REALLY cool program.. but I don't know how it would peform in NZ where METARs and SYNOPS are limited.. also there is no MOS guidance here.

Is that you Brian on the map in Auckland, how does it go for you?

Cheers

Offline Weather Display

  • Posts: 86,753
  • Davis VP2
  • New Zealand
    • Weather Display
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #1 on: November 08, 2005, 05:30:01 AM »
that would be a limit for the program alight, the lack of metar data...unles it is able to pick up the 3 hourly synop data?
is awhitu on it, do you mean?


Offline administrator

  • Administrator
  • Posts: 10,874
  • Get answers to your questions - use Forum SEARCH!
  • Blackpool, UK
    • Weather-Watch.com
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #2 on: November 08, 2005, 01:22:59 PM »
It can pick up Synop/bouy data (as well as other data like upper atmosphere readings if available).
Chris
Weather Forum Administrator

Offline chucl1932

  • Posts: 410
  • Nampa, Idaho
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #3 on: November 08, 2005, 03:23:09 PM »
Looks like a REALLY cool program.. but I don't know how it would peform in NZ where METARs and SYNOPS are limited.. also there is no MOS guidance here.

Is that you Brian on the map in Auckland, how does it go for you?

Cheers

Send an email to Tom and ask him . He will look it up and advise you. His email address in on program.
Chuck

Offline Foggy

  • Posts: 285
  • Foggy Hamilton, NZ
    • Hamilton NZ Weather
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #4 on: November 11, 2005, 11:51:48 AM »
that would be a limit for the program alight, the lack of metar data...unles it is able to pick up the 3 hourly synop data?
is awhitu on it, do you mean?

Hmm yeah who is that?

Thanks for the advice.. can WD become fully automated with this?

Offline broadstairs

  • Stuart
  • Posts: 7,034
  • Broadstairs, Kent, UK
    • Broadstairs
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #5 on: November 11, 2005, 12:12:26 PM »
.. can WD become fully automated with this?

The basic answer is no because WXSim is not a fully automated product. WXSim requires manual input to run. This is partly because the sources it uses do not allow for automated collection of data (this is beyond Tom's control), and partly because it has many many options to allow the user to adjust it for the local area forecast.

WD could be made to collect the output and display it as part of a website but that would be all...

Stuart

Offline administrator

  • Administrator
  • Posts: 10,874
  • Get answers to your questions - use Forum SEARCH!
  • Blackpool, UK
    • Weather-Watch.com
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #6 on: November 11, 2005, 12:20:36 PM »
There's also the WXSIMate tool which can pick up WD data and other data to act as input for the simulation run.
Chris
Weather Forum Administrator

Offline broadstairs

  • Stuart
  • Posts: 7,034
  • Broadstairs, Kent, UK
    • Broadstairs
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #7 on: November 11, 2005, 06:16:36 PM »
There's also the WXSIMate tool which can pick up WD data and other data to act as input for the simulation run.


Quite correct Chris, but even then the Ready data has to be collected manually, this is the main one which HAS to be done manually as the site does not allow anything other than a human to read the data...

Stuart

Offline Weather Display

  • Posts: 86,753
  • Davis VP2
  • New Zealand
    • Weather Display
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #8 on: November 11, 2005, 06:31:56 PM »
awhitu is my station at the farm,
http://www.weather-display.com/windy/otherdat.htm
and the met service get the data every hour from a special metar (it has a HGWV data in it)
i am wanting to shift that station to a site further up the heads and more exposed too

Offline Tom Ehrensperger

  • Posts: 2,659
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #9 on: November 24, 2005, 05:25:13 PM »
Hi,

I was just checking the forum for the first time in a few weeks and saw your questions about WXSIM in New Zealand.  Thanks for your interest in my program!

The New Zealand site is not Brian, but actually another dairy farmer (!) in Kereone (postal address is Morrinsville) - just a bit east of Hamilton, as I recall - and where the "Shire" of Lord of the Rings was filmed!  I customized that one in July, 2003.  I've talked to the guy once or twice since - it's been a while now.  He had used the program some, but I don't have any real feedback on just how accurate it has been.  I do recall making a rather careful customization, and studying the climate quite a bit.

Here's a place to get NZ surface data:

http://www.metservice.co.nz/default/index.php?alias=nzsurfacedata

The READY data which WXSIM can use is available world-wide (the GFS model, at least), and this part has to be obtained manually at the READY site.  WXSIMATE can get the other stuff plus local station data (i.e. through Weather Display).  While the scarcity of surrounding data (because of all that ocean!) is a challenge, it's a challenge for every forecasting method, so I don't think WXSIM's at any significant relative disadvantage there.  I think it should work well.  It does take some learning, but that investment is worthwhile.

Please let me know if you have more questions!

Tom Ehrensperger

Offline Foggy

  • Posts: 285
  • Foggy Hamilton, NZ
    • Hamilton NZ Weather
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #10 on: November 29, 2005, 03:03:05 AM »
Looks like something I may just use in the future, but not yet.
Looks very accurate.
I assume you can manuallly add airport METARs which aren't publicly avaliable?

Cheers

Offline Tom Ehrensperger

  • Posts: 2,659
Re: WXSIM in New Zealand?
« Reply #11 on: December 11, 2005, 05:57:57 PM »
Hi,
<<I assume you can manuallly add airport METARs which aren't publicly avaliable?>>

If you have the site on file in your customization, you can still manually enter its data when you're on the advection form.  It has to be a site WXSIM "knows" about.  I have over 70 New Zealand METAR and/or synoptic (most are just synoptic) sites in my data base, and could give you a list in case there's some other site you'd like to include.

Please let me know if you have more questions! :-)

Tom