cloudy cloudy

Author Topic: got a bloom sky, need help, 5G error  (Read 909 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
got a bloom sky, need help, 5G error
« on: January 04, 2017, 09:57:29 PM »
I got a bloom sky statino..via a promotion by the NZ Met Service
any bloomsky users out there..
I am using a Netgear D6200 router
which does have 2.4 and 5g
when trying to setup with the app
even though my phone is connected to the 2.4g connection, when setting up the bloom sky station, it says its not compatible with 5G
I presume that is because the actual bloom sky sensor is trying to connect to 5g, or?
I also note that in the help it says to not use n protocol of the 802.11
the netgear router for modes only has different speeds in the drop down
i have tried the slowest speed

any suggestions?

Offline niko

  • syzygy
  • Global Moderator
  • Posts: 26,737
  • Crystal Ball broken! Please post the URL.
  • Northern California, U.S.A.
  • OS/Browser:
  • Win 7/Srvr 2008R2
  • Chrome 55.0.2883.87
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #1 on: January 04, 2017, 10:07:42 PM »
Reading this http://weatherlution.com/install-a-bloomsky-weather-station/ sounds like it's confused if a 5G network is available even if you have 2.4 as well  :?

Common Installation Problems:

There must be an available 2.4GHz wifi network, the BloomSky device will not connect to a 5GHz network.
Many new routers are pre-set to only broadcast a 5G network, or both 2.4G and 5G networks simultaneously with the same name.

?

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #2 on: January 04, 2017, 10:10:39 PM »
the 5G has a differerent name (i.e 5G on the end)
and phone is not connecting to that ssid name

the router setup does not have option to turn off the 5G

Offline niko

  • syzygy
  • Global Moderator
  • Posts: 26,737
  • Crystal Ball broken! Please post the URL.
  • Northern California, U.S.A.
  • OS/Browser:
  • Win 7/Srvr 2008R2
  • Chrome 55.0.2883.87
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #3 on: January 04, 2017, 10:21:43 PM »
Hmmmm, so much for that idea  :( 

I'll have to watch out if I change my router. I have to turn the 5G wifi off to avoid conflict with my internet connection which is a 5G link to the top of a mountain.

Offline hankster

  • Posts: 1,239
  • North Fort Myers FL
  • OS/Browser:
  • Mac OS X 10.11.6
  • Chrome 55.0.2883.95
    • North Fort Myers Weather
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #4 on: January 04, 2017, 11:54:54 PM »
In the Genie software if you go to ADVANCED tab > Advanced Setup > Wireless Settings are there 2 seperate places to Enable Wireless Router Radio for 2.4G and 5G? If so, uncheck the 5G.

Also for Mode. Up to 130 Mbps is the default and allows 802.11n and 802.11g wireless devices to join
the network. g & b supports up to 54 Mbps. The 300 Mbps setting allows 802.11n devices to
connect at this speed.
« Last Edit: January 05, 2017, 12:00:16 AM by hankster »

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #5 on: January 05, 2017, 01:37:21 AM »
in my router setup, there is no option to turn off radio thingy
only wifi isolation setting
I have tested setting the speed to upto 300
no cigar

Offline hankster

  • Posts: 1,239
  • North Fort Myers FL
  • OS/Browser:
  • Mac OS X 10.11.6
  • Chrome 55.0.2883.95
    • North Fort Myers Weather
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #6 on: January 05, 2017, 01:55:28 AM »
Are you sure your phone is connected to 2.4G and not 5G. That is the only thing I can think of.

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #7 on: January 05, 2017, 02:07:25 AM »
yup
but I will try the app on a iphone...this is on my android phone

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #8 on: January 05, 2017, 02:49:02 AM »
my phone does not even see the 5G Network to connect to even...

Offline hankster

  • Posts: 1,239
  • North Fort Myers FL
  • OS/Browser:
  • Mac OS X 10.11.6
  • Chrome 55.0.2883.95
    • North Fort Myers Weather
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #9 on: January 05, 2017, 03:38:23 AM »
my phone does not even see the 5G Network to connect to even...

I'm out of suggestions. May have to contact Bloomsky support. Did you try the iPhone?

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #10 on: January 05, 2017, 03:41:03 AM »
have to wait for the daughter to get home from work :)
as she has an iphone

Offline niko

  • syzygy
  • Global Moderator
  • Posts: 26,737
  • Crystal Ball broken! Please post the URL.
  • Northern California, U.S.A.
  • OS/Browser:
  • Win 7/Srvr 2008R2
  • Chrome 55.0.2883.87
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #11 on: January 05, 2017, 03:55:02 AM »
the 5G has a differerent name (i.e 5G on the end)
and phone is not connecting to that ssid name

the router setup does not have option to turn off the 5G

I know routers vary by region, but do you have this advanced wireless page? This is where you can turn off the 5G - but maybe only on the US ones.


Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #12 on: January 05, 2017, 03:59:40 AM »
hang on
I just found that setup screen...
was hidden a bit
turning off the 5G now..

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #13 on: January 05, 2017, 04:36:24 AM »
even with 5G turned off, still get the error about 5G in the android app..

Offline Weather Display

  • Posts: 81,916
  • Davis VP2
  • New Zealand
  • OS/Browser:
  • Win NT 10.0
  • Chrome 55.0.2883.87
    • Weather Display
Re: got a bloom sky, need help, 5G error
« Reply #14 on: January 05, 2017, 04:45:07 AM »
same error on the iOS app

nice garden ornament I have, lol