cloudy

Author Topic: Weather Monitor II- rain gauge stopped working  (Read 1352 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline azjerry

  • Posts: 394
  • Phoenix, AZ
    • Northwest Phoenix Weather
Weather Monitor II- rain gauge stopped working
« on: December 08, 2009, 04:43:14 AM »
My rain gauge stopped working about noon today with a big storm moving through. I checked when I got home and made sure that the funnel wasn't clogged and the the internal see-saw moved freely. But the rainfall total on the WMII display hasn't changed. I also verified all the connections inside. Suggestions on how to debug?
CWOP: CW8954
Weatherunderground: KAZPHOEN77

Offline niko

  • syzygy
  • Global Moderator
  • Posts: 24,425
  • Crystal Ball broken! Please post the URL.
  • Northern California, U.S.A.
    • http://www.realweatherstation.com
Re: Weather Monitor II- rain gauge stopped working
« Reply #1 on: December 08, 2009, 01:01:52 PM »
If it's like the VP one then you can see the wire ends/connections to the reed switch, take a short piece of wire and make a connection a few times between the two wires and see if the rain count increments, if so the reed switch needs to be replaced.
« Last Edit: December 08, 2009, 06:50:52 PM by niko »

Offline rain

  • Posts: 190
  • Peristeri Athens - Greece
    • Μeteo station Peristeri Athens - Greece
Re: Weather Monitor II- rain gauge stopped working
« Reply #2 on: December 08, 2009, 06:28:03 PM »
If the reed switch it is ok ,after i am afraid  have problem the ISS electronic circuit.

Offline azjerry

  • Posts: 394
  • Phoenix, AZ
    • Northwest Phoenix Weather
Re: Weather Monitor II- rain gauge stopped working
« Reply #3 on: December 09, 2009, 02:07:33 AM »
Well the fix was easier than I thought. The tipping bucket had shifted on it's axis so that the magnet didn't pass the reed switch any more. Apparently there's supposed to be a plastic pin on each side that holds the bucket in the center. One of these had broken off and had been replaced by a piece of string tied around the shaft by the previous owner. Until yesterday this had been working fine for the two years I've owned the station. I retied it and added a bit of super glue to hold it in place.
CWOP: CW8954
Weatherunderground: KAZPHOEN77

 

cumulus